Жена, ратница за своје снове

Загонетан живот малих жена у великом свету. Куда сежу корени сопствених поробљавања? До када ћемо гулити сопствене ланце? Зар је то тако тешко покидати? Како остати свој, после свега? Јесмо ли уопште своје? Зар је једноставно рећи „Слободна сам од свега.“ или има нечег још ту? Колико је само слобода универзалан појам, а тако далек скоро сваком поједницу. Слобода која значи све на овом свету постаје мртво слово на папиру? Које крив за то? Хајде да не осуђујемо никога. Лепо каже наш народ Осудите грех, али не и грешника

fbdf133591b091bb679b78e7e1de8441
Do what makes you happy right now!

Лако је рећи. Треба се тиме и водити. А осудити жену у овом свету је попут ношења слова срама. Двоструки терет, Исусов крст, букагије… Докле више назадовати?

Да ли треба да плачу над својом горком судбином? Стога што им је Бог подарио толико способности, а због истих су кињане и омаловажаване? Ах, то и саме себи раде. Прихватају задате шаблоне понашања и ниподаштавају жене које се истим нису повиновале. Знате оне жене које глуме мушкарце? Па ту, онда дође, неописива жеља за пословним успехом, такмичење са мушкарцима и неисцрпан труд, занемарујући основне женске принципе. Зашто то себи радимо? Зашто имамо потребу да се доказујемо? Да ли нам друштво то сервира, намеће, подупире? Јесмо ли постале робови сопствених душа, загубљене у свакодневици? Колико је само реторичких питања, а ниоткуда одговора.

Мушки свет, како га називају, је ништа без жена. Али, смешно је. Жене су заборавиле ко су и шта су, која је њихова улога. Жене поседују ту јединствену снагу. Није било неопходно хиљаде и хиљаде истраживања која би то доказала. Оно чиме се граничи снага жене је непроцењиво. Погледајте само ту вековну истрајност, проницљивост, упорност, јетку борбеност и жилаву издржљивост. Овај 21. век је увео новине. Међутим, колико он помаже или одмаже човеку? Шта је свет без милине, шарма и топлине жене?

Познајем ту борбеност у вама, није лако одупрети се и изборити за себе. Кренимо прво од сопственог дома, а затим преко свих корака у образовању, ступања у радни однос, није исто за мушкарца и жену. Никад није било исто! Другачија правила су нас натерала на овакав приступ пословном свету. Жене не уједају, оне кидају, гризу, чупају. Где је нестала ваша толина? Зар сте дозволиле да се успава оно са чиме сте рођене? Куда се дену та женственост? Хеј, па мушкарци је никада неће имати. Док, ви заборављате ваш смисао, вашу лепоту и вашу сврху на овом свету.

Не заборави ко си! Један текст можда није довољан да те подсети зашто је дивно бити жена и које предности имаш у овом тако великом свету. Живот нам намеће што-шта. Иако уме да буде непредвид, што је и његов начин изражавања, остани доследна себи и својим сновима. Никад није касно да се пробудиш и живиш их. Најлакше је одустати и бити оно што други желе да направе од тебе. Међутим, јединствена си као и свако друго биће у васељени, и имаш свој аутентични животни пут, којег никад не треба да се одрекнеш. Ти си капетан/ица свог брода. Сети се да ниједан човек није успео у остваривању својих снова, док није почео да верује у себе.

1 thoughts on “Жена, ратница за своје снове

Постави коментар